Польський сейм зняв з порядку денного розгляд законопроекту про "український націоналізм"

Сейм Польщі зняв з порядку денного розгляд законопроекту щодо пропагування комунізму, яким пропонувалося назвати тоталітарним устроєм "український націоналізм"

Напередодні цей пункт ще значився за номером 31 у графіку проведення засідання Сейму, а в четвер у першій половині дня його було видалено з офіційної сторінки Сейму РП, передає "Укрінформ".

"Українській і литовській сторонам вдалося переконати польських законодавців, що це питання недоцільно виносити на обговорення, оскільки це може призвести до непередбачуваних наслідків", - повідомило джерело у Варшаві.

У проекті закону є визначення, що "тоталітарним устроєм вважається, зокрема, фашизм, німецький нацизм, український і литовський націоналізм, пруський, російський і німецький мілітаризм". Відтак особи, організації чи події, які символізують комунізм чи інший тоталітарний устрій, не “можуть вшановуватися чи пропагуватися пам’ятниками”.

Законопроект у такому вигляді викликав протести серед національних меншин Польщі і представників польських опозиційних партій. Під час обговорення цього питання на комісії з питань національних та етнічних меншин вони наголошували, що це може призвести до "війни з пам’ятниками". Польські експерти наголошували, що, наприклад, термін “український націоналізм” може трактуватися дуже широко. Відтак, це може призвести до абсурдних ініціатив демонтажу багатьох пам’ятників, включно з пам’ятником Тарасу Шевченку. 

Новий термін розгляду цього законопроекту поки що невідомий.