Причиною масового вимирання тварин можуть бути атмосферні річки, - вчені

Американські кліматологи довели, що невидимі атмосферні річки можуть бути головною причиною виникнення великих повеней і вимирання екосистем

Відповідне дослідження опубліковано в журналі Proceedings of the Royal Society B, коротко про нього повідомляє видання Motherboard.

Вчені вперше показали, що саме атмосферні річки - невидимі неозброєним оком коридори в газовій оболонці планети, якими ширяться повітряні потоки з високою концентрацією водяних парів - спровокували вимирання популяції устриць в північній частині затоки Сан-Франциско у березні 2011 року.

Причиною загибелі тварин фахівці назвали різке зниження концентрації солей у морській воді, що обумовлено переходом рідини з атмосфери в гідросферу.

Згідно з даними вчених, прісна вода потрапила в затоку з трьох атмосферних річок, які в тому ж 2011 році викликали повені у північній частині Каліфорнії.

Атмосферні річки відповідають за 30-50 відсотків річного рівня опадів на західному узбережжі США. Обсяг води, що переноситься великими повітряними потоками, в 7-15 разів перевищує кількість рідини, яка міститься в Міссісіпі - найбільшій річці Північної Америки.