Вчені дізналися, як з'являються найбільш коштовні алмази

Вчені змогли проаналізувати велику кількість особливо чистих алмазів, які цінуються в світі найбільше, і з'ясувати умови їх зародження

Фахівці отримали доступ до величезної кількості дорогоцінних каменів, які проходять експертизу в Гемологічному інституті Америки в Нью-Йорку, повідомляє Naked Science.

Вчені з'ясували, що таку комбінацію речовин могли зберегти камені, які утворилися в розплавленому матеріалі, що містить залізо, нікель, вуглець, сірку. Точніше кажучи – на глибині від 360 до 750 км, нижче якої тиск вже занадто великий, і силікати типу граната стають нестабільні.

Реакції, які повинні розвиватися для формування алмазів, швидше за все, проходять на глибині між 410 і 660 км. Потім вони виносяться до поверхні різкими і потужними викидами, природа яких ще невідома, – і утворюють кімберлітові трубки.

В цілому вчені розглянули 53 алмази, які відносяться до II типу та містять виключно малі домішки атмосферного азоту, що робить камені особливо чистими.

У структурі 38 з них вдалося розглянути найдрібніші включення аморфного вуглецю, графіту, який тонким шаром покривав мікроскопічні гранули нікелево-залізного сплаву.