ПриватБанк сам попросив державу про націоналізацію

Акціонери ПриватБанку надіслали Кабінету міністрів лист з проханням про входження держави у капітал банку

Про це заявила глава НБУ Валерія Гонтарева, повідомляє Еспресо.TV.

"Станом на 1 грудня цього року нестача капіталів ПриватБанку зросла до 148 млрд грн., а ліквідність банку суттєво знизилася. Акціонери, неспроможні виконати програму докапіталізації, надіслали Кабінету міністрів лист з проханням про входження держави у капітал ПриватБанк. Цим листом акціонери зобов'язалися реструктуризувати кредити, надані банком юридичним особам з урахуванням вимог НБУ, до 1 липня 2017 року", - каже Гонтарева.

За її словами, інспекційні перевірки Нацбанку та стрес-тестування виявили нестачу капіталу ПриватБанку ще минулого року. Ця нестача на 1 квітня 2015 рокі дорівнювала 113 млрд грн.

Все по теміНаціоналізація ПриватБанку

"Крім кризових явищ в економіці України до цього призвела невиважена кредитна політика ПриватБанку. Понад 97% корпоративного портфелю, який становив 150 млрд грн на 1 квітня 2015, - це були кредити, пов'язані з акціонерами компанії", - запевняє Гонтарева.

За її словами, ні банк, ні акціонери не виконали програму докапіталізації, а протягом останнього року НБУ провів понад 30 зустрічей з власниками та керівниками фінустанови.