Українські чоловіки, які працюють за кордоном, уразливі до торгівлі людьми, - МОМ

В Україні та у Білорусі з 2012 року кількість ідентифікованих Міжнародною організацією з міграції чоловіків, що постраждали від торгівлі людьми, є більшою, ніж кількість жінок

Про це йдеться у дослідженні Міжнародної організації з міграції.

За даними фінансованого Міністерством закордонних справ Норвегії дослідження, ризики, пов’язані із потерпанням від торгівлі людьми, не залежать від рівня освіти та місця проживання.

Більше половини опитаних чоловіків, які постраждали від торгівлі людьми та отримали допомогу від МОМ в Україні, Білорусі та Молдові, мають професійно-технічну освіту, 24% мають вищу освіту, 71% проживає в містах.

Зазначається, що у 2010 –2015 роках представництва МОМ в Україні, Білорусі та Молдові надали допомогу 3 330 чоловікам, які потерпіли від трудової експлуатації.

Найбільша кількість постраждалих чоловіків, а саме 2 417 осіб, були з України, також було виявлено 774 постраждалих чоловіки у Білорусі та 139 у Молдові.

В Україні та у Білорусі з 2012 року кількість ідентифікованих МОМ чоловіків, що постраждали від торгівлі людьми, є більшою, ніж кількість жінок.

"Кількість чоловіків, що  постраждали від торгівлі людьми в регіоні, може бути значно більшою, оскільки багато хто з них не звертається по допомогу. Метою проведеного дослідження було оцінити ситуацію з торгівлею чоловіками в Україні, Білорусі та Молдові для того, щоб надалі краще протидіяти цьому виду сучасного рабства", — зазначив голова представництва МОМ в Україні Манфред Профазі.

Понад половина чоловіків постраждалих від торгівлі людьми, яких опитала МОМ, експлуатувалися у сфері будівництва. Одна п’ята частина респондентів працювала в сільськогосподарському секторі – в теплицях та на сезонному зборі овочів та фруктів, а також на пасовищах.

78% опитуваних вказали, що їх експлуатували лише один раз, в той час як 14% постраждали двічі, а 8% респондентів заявили, що їх експлуатували тричі.

"Оскільки чоловіки дізнаються про сумнівну роботу від друзів або випадкових знайомих, то вони не дуже ретельно перевіряють інформацію про роботодавця та і умови праці", - розповіла керівниця Школи соціальної роботи Національного університету "Києво-Могилянська академія" Наталія Гусак.

За даними дослідження, основним джерелом інформації про роботу, яка закінчилася експлуатацією, були родичі, друзі та знайомі  постраждалих чоловіків.

МОМ доходить до висновку про необхідність проведення масштабних правознавчих кампаній, які були б орієнтовані на чоловіків, як основну групу ризику.