Рада підвищила ренту в 488 разів для розчищення частот для 4G

Законопроект №5132, ухвалений Верховною Радою 20 грудня, вносить зміни до Податкового кодексу, підвищуючи рентну плату і ставки на різні ресурси

Серед них виявилися і вагомі зміни вартості використання радіочастот, які придатні для запуску 4G, повідомляє AIN

Тепер рентна плата за використання радіочастот для радіозв'язку, передачі телесигналу та цифрової інформації в діапазонах 2300-2400 МГц і 2500-2690 МГц буде підвищена з 40,92 грн до 20 000 грн за 1 МГц. Компанії, які використовують частоти в цих діапазонах для стільникового зв'язку, платитимуть 23 085,25 грн за 1 МГц.

Законопроект також вводить понижуючі та підвищуючі коефіцієнти для користувачів радіочастотним ресурсом. Платити 1,4 базової ставки будуть ті компанії, які сконцентрували у себе ліцензії на більший обсяг частот, ніж необхідно для впровадження LTE. На 20% більше доведеться платити тим, у кого в активі "неефективно фрагментовані смуги радіочастот".

Якщо ж користувачі готові продати ліцензії на надлишки частот, то до рентної ставки для них застосовується понижуючий коефіцієнт 0,75.

Всі ці заходи покликані "розворушити" поточних власників ліцензій на частоти, придатних для запуску LTE, в діапазонах 2300-2400 МГц і 2500-2690 МГц. Більшу частину цього радіоресурсу контролює компанія "ММДС-Україна", яка входить у холдинг "СКМ" Ріната Ахметова. Також в цих діапазонах є ліцензії у WiMax-оператора Intellecom (бренд Giraffe), який належить засновнику і екс-керівнику "Київстару" Ігорю Литовченку, і "Ес-Лайн", яку пов'язують із російським бізнесменом Євгеном Ройтманом.

Із них операторами, які реально працюють, можна назвати лише Giraffe, але через нішевість технології WiMax компанія обслуговує скромну абонентську базу. "ММДС-Україна" та "Ес-Лайн" уже довгий час лише займають частоти, виконуючи формальні вимоги ліцензії та сплачуючи всього 40,92 грн за 1 МГц.

Підвищення рентної плати у 488 разів, що фактично зрівняє її з витратами на радіочастоти великих мобільних операторів, має стимулювати обидві компанії до звільнення частот. Так, витрати компанії Ахметова на радіочастотний ресурс зростуть з близько 2,3 млн грн до 1,6 млрд грн на рік.

Зараз телеком-регулятор і потенційні учасники 4G-тендеру також обговорюють модель, коли поточний власник частот буде мати право отримати 25% від стартової ціни ліцензії, виставленої на 4G-тендер. Тендер повинен відбутися до кінця наступного року. Втім, глава Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв`язку та інформатизації Олександр Животовський до кінця листопада висловив припущення, що це може статися вже у II-III кварталі 2017 року.