Росія поставить газ в Україну у 2017 році після передоплати

Росія готова поставити газ в Україну на наступний день після перерахування передоплати

Про це повідомив міністр енергетики Росії Олександр Новак, передає РБК.

Такі домовленості була досягнені за результатами переговорів "Газпрому", "Нафтогазу", представників російської влади і членів Єврокомісії, які відбулися в Брюсселі 9 грудня.

За словами міністра, за оцінками російської сторони, на період старту опалювального сезону в підземних газосховищах України має перебувати не менше 17 млрд куб. м газу для безпечного і надійного проходження транзиту російського газу в Європу, а на кінець сезону (квітень 2017 року) - від 5 млрд куб м.

При цьому українська сторона, за словами Новака, готова забезпечити транзит газу без відбору з труби при наявності 14,5 млрд куб. м в підземних сховищах газу.

"Це можливо без урахування зимових піків споживання газу лютого-березня за умови низьких температур або скорочення споживання газу в країні", - вважає Новак.

Міністр заявив, що в ході останніх переговорів "Газпром" і "Нафтогаз" обмінялися листами, в яких розвіюються побоювання сторін.

Зокрема, "Нафтогазу" потрібна впевненість, що "Газпром" поставить передплачений обсяг газу, а не зарахує ці кошти в рахунок оскаржуваних ним боргів.