У НБУ розповіли, як змусять власників ПриватБанку повертати борги

Акціонери ПриватБанку зобов'язані реструктуризувати банк, аби повернути його борги

Про це в ефірі Еспресо.TV заявив заступник очільника Національного банку Олег Чурій.

Він зазначив, що 97% кредитного портфелю юридичних осіб ПриватБанку було видано так званим пов'язаним особам. Зокрема, вони були видані операційним компаніям, багато з яких навіть не мали достатньо людей, в них не було джерел погашень боргів. При цьому, ці кредити видавались для погашення старих кредитів. Таким чином, за словами Чурія, це була по суті схема.

"На сьогодні існують зобов'язання акціонерів цього банку на те, щоб вони реструктуризували його. Потоки повинні бути переведені на операційні компанії, які мають джерела погашення. Ці кредити повинні бути забезпечені твердою заставою і вони повинні бути забезпечені активами. Повинен бути побудований так званий cash flow під ринкову ставку, який забезпечить повернення цих кредитів", - наголосив Чурій.

Відповідаючи на запитання стосовно того, як саме буде відбуватися реструктуризація, він пояснив, що акціонери цього банку - "не бідні люди", тож мають усі можливості повертати ці гроші.

"Будуть оформлені кредити, втім це не означає, що повертати гроші потрібно сьогодні. Проблема не в Коломойському, не в Боголюбові та інших. Це проблема, яка була в Україні в усій банківській системі. Гроші були виведені, їх одразу повернути не можна. По суті у розстрочку ці гроші будуть повернуті в банк", - підсумував Чурій.      

Все по темі: Націоналізація ПриватБанку