ООН створює штаб із розслідування військових злочинів у Сирії

Генеральна асамблея ООН проголосувала за створення спеціального органу, який допомагатиме в документуванні найбільш серйозних порушень міжнародного права в Сирії

Про це повідомляє ВВС.

За резолюцію проголосували 105 держав-членів асамблеї. 15 держав, серед яких Росія, Сирія, Іран, Китай, Куба і Венесуела, виступили проти резолюції. Представники 52 країн утрималися.

Документом започатковується "міжнародний незалежний і неупереджений механізм" під егідою ООН, який буде "збирати, узагальнювати, зберігати та аналізувати свідчення порушень міжнародного гуманітарного права і порушень прав людини і готувати документи з метою полегшення і прискорення справедливих і незалежних кримінальних процедур".

Штаб сприятиме роботі створеної в 2011 році незалежної міжнародної Комісії з розслідування подій у Сирії, яка була заснована у 2011 під патронатом Ради ООН з прав людини.

Авторами резолюції виступили представники Ліхтенштейну і Катару. Постійний представник Ліхтенштейну в ООН Крістіан Венавесер висловив надію, що резолюція стане важливим кроком для координації роботи, яка ведеться в ООН у зв'язку із сирійськими подіями.