У Раді не змогли домовитись про виплати за зруйноване житло в зоні АТО

У Верховній Раді відхилили закон №4301 та №4301-1 про зруйноване житло у зоні проведення АТО

Про це повідомляє Еспресо.TV.

Так, у законі №4301 йдеться про відшкодування збитків за зруйноване (знищене) або пошкоджене приватне житло особам, приватне житло або приватні домогосподарства яких були пошкоджені (зруйновані) під час проведення АТО.

Згідно із пояснювальною запискою, проектом закону передбачається визначити розмір та порядок відшкодування збитків; порядок обстеження об’єктів, розташованих в населених пунктах на відповідних територіях Донецької та Луганської областей; категорії пошкодження об’єктів; порядок взаємодії органів державної влади та органів місцевого самоврядування.

За альтернативним законом №4301-01, ініціатором якого є Наталія Королевська "Опозиційний блок", йдеться про відшкодування збитків, завданих житлу населення внаслідок проведення антитерористичної операції.

"Зрозуміло, що частина житла відновлена громадянами за власні кошти чи з допомогою благодійників, але це не знімає з держави обов’язку відшкодування збитків, завданих внаслідок проведення антитерористичної операції. Основна ж маса населення, житло якого постраждало, потребує підтримки на його відновлення. Але, на жаль, питання відшкодування збитків людям на сьогодні залишається не вирішеним", - йдеться в пояснювальній записці до закону.

"Беззастережно, держава має дбати про тих, хто постраждав внаслідок війни, але держава має компенсувати ті збитки, які завдані внаслідок російської агресії. Нам пропонують (законом № 4301. - Ред.) відшкодування замість компенсації, а хто відшкодовує - той, хто винен, тобто цим законом покладається відповідальність за ці всі збитки на Україну, і нам черговий раз замість російської агресії пропонують все називати АТО.  Під гуманним прикриттям - це легалізація внутрішнього конфлікту", - пояснила своє ставлення до закону нардеп Оксана Сироїд.

За словами депутатів, закон Королевської теж неможливо прийняти, адже там йдеться про зруйновані будинки внаслідок проведення АТО, а не російської агресії.

Таким чином, відповідні законопроекти були відхилені у Раді.

Пізніше спікер Верховної Ради спробував повернути закони на доопрацювання, проте нардепи не підтримали це рішення.