В НБУ пояснили, чому націоналізація ПриватБанку не завалить економіку України. Інфографіка

У Нацбанку заявляють, що націоналізація ПриватБанку не матиме значного впливу на макрофінансову стабільність і курс валют в Україні

Про це йдеться в прес-релізі на сайті НБУ.

"Рішення про перехід ПАТ КБ "ПриватБанк" у державну власність дозволило усунути системний ризик для фінансової стабільності та не матиме значного впливу на валютний ринок України та макроекономічні показники. НБУ має повний комплекс інструментів, щоб операції з підтримки ліквідності банку не призводили до тиску на інфляцію та валютний ринок", - йдеться в повідомленні.

В НБУ запевняють, що Мінфін випускатиме облігації внутрішньої державної позики, а не друкуватиме гроші. При цьому регулятор нагадує, що кожний український банк може звернутися до НБУ за підтримкою ліквідності.

"У подальшому Нацбанк у випадку необхідності також підтримуватиме ПриватБанк ліквідністю як шляхом надання кредитів під заставу ОВДП, так і їх викупу", - додали в НБУ.

При цьому обсяг монетизації ОВДП буде суттєво меншим за обсяг капіталізації банку, оскільки потреби фінустанови в додатковій ліквідності, за оцінками НБУ, не будуть значними. 

"Банк швидко відновлює свою роботу в нормальному операційному режимі. Вже спостерігаються ознаки стабілізації очікувань громадськості та учасників ринку, завдяки чому обсяг відтоку коштів з рахунків поступово знижується", - запевняють в НБУ.

Крім того, за наявним досвідом поповнення Міністерством фінансів капіталу інших державних банків, монетизується лише незначна частина випущених для цих цілей ОВДП - близько 6%.

У НБУ додали, що наразі накопичено близько $15,4 млрд, щоб використовувати їх для згладжування функціонування валютного ринку в разі необхідності. Так, 20 грудня 2016 року, у відповідь на появу дисбалансів на міжбанківському валютному ринку Нацбанк провів аукціон з продажу іноземної валюти на $28.4 млн.

В Нацбанку також наголошують, що перехід ПриватБанку в державну власність покращує перспективи  отримання чергового траншу за програмою розширеного фінансування з Міжнародним валютних фондом вже на початку 2017 року.