НБУ змусив акціонерів ПриватБанку передати йому у власність "Буковель"

ПриватБанк, виконуючи вимоги Національного банку України щодо докапіталізації, влітку цього року став власником ряду активів своїх акціонерів, які перебувають в заставі у НБУ, зокрема, лижного курорту "Буковель"

Про це повідомила глава центробанку Валерія Гонтарева, передає "Інтерфакс-Україна".

"Влітку цього року багато хто з тих активів, які у нас в заставі, ми змусили банк взяти на баланс. Вони на балансі, значить, вони (тепер) належать державному банку", - сказала вона.

Глава Нацбанку уточнила, що всього на баланс було поставлено тільки 31 млрд грн з кредитного портфеля обсягом близько 170 млрд грн.

Гонтарева не змогла гарантувати, що ці активи належали банку на момент переходу його під контроль держави.

"Виконавши наш норматив, вони тут же один з активів прибрали. Це називається шахрайство. ... Я не можу вам сказати, що акціонери і менеджмент робили в останні кілька днів (перед введенням 19 грудня тимчасової адміністрації), в дуже відому п'ятницю. Країна дізнається, я не хотіла б зараз коментувати ", - сказала глава Нацбанку.

За її словами, потім Нацбанк активно працював з ПриватБанком, щоб той посилив застави за всіма іншими кредитами, які видавалися раніше.

"Коли ми брали застави, вони не перебували у банку, тому що у банку портфель складався з пустушок, не маючи ніяких застав і ніяких реальних активів. Тому нам в застави акціонери дали свій власний бізнес: наприклад, компанію "Бориваж","Буковель" , літаки ( "Боїнги" і ще ...) ", - повідомила вона.

Вона наголосила, що ці застави хороші, Нацбанк здійснив їхню незалежну оцінку та зверху попросив гарантію Коломойського.

Все по темі: Націоналізація ПриватБанку