Бельгійський суд відмовився зняти арешти у справі ЮКОСа на прохання Росії

Суд у Брюсселі відхилив клопотання Росії, яка попросила зняти арешт зі своєї власності в Бельгії, арештованої у справі компанії ЮКОС

Про це йдеться у рішенні суду, повідомляє РБК.

Суд першої інстанції в Брюсселі відмовив у розгляді клопотання Росії, яка просила скасувати арешти російської власності, здійснені в червні 2015 року з ініціативи Yukos Universal Limited, одного з колишніх акціонерів ЮКОСа. 

У липні 2014 року міжнародний арбітраж в Гаазі присудив колишнім акціонерам ЮКОСа рекордну компенсацію - $ 50 млрд. Росія відмовилася платити, після чого акціонери ЮКОСу почали процес примусового виконання рішення в кількох західних юрисдикціях, включаючи Бельгію і Францію.

У Бельгії суд першої інстанції 24 червня 2015 року видав дозвіл на виконання вердикту Гаазького арбітражу, після чого пристави за дорученням колишніх акціонерів ЮКОСа почали описувати російське майно з метою звернути на нього стягнення. У документі фігурувала оцінка держвласності Росії в Бельгії в € 1,6 млрд.

У Бельгії в список арештованого майна потрапили рахунки російських дипломатичних представництв, зокрема російських місій при НАТО і Євросоюзі (дипломатичні рахунки незабаром були розморожені). Заходи щодо стягнення власності торкнулися архієпископства Брюссельського і Бельгійського РПЦ, а також росЗМІ (зокрема, ТАСС і "Россия сегодня").