Прем'єр Ізраїлю викликав "на килим" посла США

Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху викликав до себе посла США після того, як Сполучені Штати полегшили проходження резолюції проти Ізраїлю в ООН

Про це повідомляє ВВС.

У п'ятницю Рада безпеки ООН проголосувала за резолюцію, яка засуджує будівництво ізраїльських поселень на Західному березі річки Йордан.

У неділю стало відомо, що Нетаньяху обурений цією резолюцією і має намір у терміновому порядку викликати для пояснень послів 10 країн-членів Ради безпеки ООН, серед яких Франція, Велика Британія, Росія, Китай та Іспанія.

США, як повідомлялося, вимога Нетаньяху не стосувалася, оскільки Америка утрималася від голосування в Раді безпеки.

Проте пізніше стало відомо, що Нетаньяху все-таки викликав посла США Дана Шапіро. Під час голосування щодо документу, який жорстко критикує активність Ізраїлю з будівництва поселень на Західному березі річки Йордан і в Східному Єрусалимі, Америка утрималася, не скориставшись своїм правом вето.

Ізраїль звинуватив США в координації голосування. Вашингтон ці звинувачення відкидає.

"Виходячи з тієї інформації, що ми маємо, у нас немає сумнівів, що адміністрація Обами ініціювала це (голосування за резолюцію, - ред.), стояла за цим, координувала складання тексту і вимагала, щоб це відбулося", - заявив Нетаньяху.

Виклик послів для пояснень в різдвяний вихідний - міра незвичайна і свідчить про серйозність претензій Ізраїлю.

Біньямін Нетаньяху заявив, що вживатимуться відповідні заходи. Так, він сказав, що зупинив фінансування п'яти організацій ООН, "особливо ворожих Ізраїлю", і попередив, що будуть й інші кроки.