Держбюджет-2017: 52 млрд грн піде на субсидії

Уряд заклав у державний бюджет на 2017 рік 52 мільярда гривень на субсидії

Про це в інтерв'ю виданню "Укрінформ" заявив віце-прем’єр-міністр – міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко.

"На цей рік було закладено 40 млрд грн, на наступний рік було закладено 52 млрд грн субсидій. З нашої точки зору важливо, щоб субсидії перетворювалися на інвестиції у енергоефективність", - наголосив він.

За словами Зубка, енергоефективності вдасться досягти, якщо субсидії буде монетизовано. У цьому випадку серед українців з'явиться зацікавленість у тому, щоб зекономлені кошти направляти на утеплення будинку. Він пояснив, що саме такий механізм закладений у Фонді енергоефективності, адже гроші з нього будуть спрямовуватися на часткову компенсацію витрат українськими родинами на енергоефективні заходи.

"Через субсидії ми вимушені захищати тих, хто не може оплатити житлово-комунальні послуги. Але 52 млрд на субсидії і 800 млн грн на енергоефективність – це неспівмірні кошти. Першим кроком стане монетизація субсидій для підприємств, і, виплативши борги Нафтогазу, вони зможуть шукати інших постачальників газу. Другий крок – це монетизація субсидій населенню. З обов’язковою умовою - монетизовані субсидії повинні витрачатися на енергоефективність", - підсумував Зубко.