У НБУ вважають, що підвищений попит на валюту є тимчасовим

Надлишковий попит на іноземну валюту, який сформувався 27 грудня на міжбанківському валютному ринку під дією ситуативних факторів, є тимчасовим

Про це заявив директор департаменту відкритих ринків НБУ Сергій Пономаренко, інформує прес-служба НБУ.

"Сьогодні, 27 грудня на міжбанківському валютному ринку спостерігається тимчасовий надлишковий попит на іноземну валюту, який сформувався під дією ситуативних факторів", - наголошується у коментарі.

Як пояснюють у Нацбанку, з одного боку до підвищеного попиту призвела обмежена пропозиція валюти у зв'язку з Різдвяними вихідними у США та Європі.

"Суттєва частина валютної виручки, здебільшого від експорту товарів і послуг, до України надходить у доларах США та євро і, відповідно, в більшості випадків проходить через кореспондентські рахунки українських банків в США та Європі. Обов’язковий продаж валютних надходжень уповноважені банки зобов’язані здійснити на наступний день після отримання валюти. Відповідно, коли робочий день в Україні 26 грудня збігся з вихідним в США та Європі, валютна виручка на рахунки українських банків не поступала, що обмежило обов’язковий продаж валютних надходжень 27 грудня", - зазначив Пономаренко.

Крім того, на його думку, на валютний ринок тисне попит на валюту з боку компаній-експортерів, які отримали бюджетне відшкодування ПДВ минулого та поточного тижня.

У НБУ також наголосили, що у зв'язку з вказаними факторами, щоб запобігти надмірним коливанням обмінного курсу гривні, Національний банк оголосив про проведення аукціону з продажу іноземної валюти. Обсяг аукціону – до $80 млн.