Економіст розповів, як Ахметов наживається на українському вугіллі

Розрахунок вартості електроенергії за формулою "Роттердам+" є збитковим для бюджету та прибутковим для підконтрольних Рінату Ахметову підприємств, що купують за безцінь українське вугілля, а в тарифи закладають імпортні ціни

Про це в ефірі Еспресо.TV розповів експерт у сфері енергетики Андрій Герус.

"Роттердам+ - це формула, по якій рахується ціна електроенергії. В ціну закладається вартість вугілля в Роттердамі та перевезення до України. В Роттердам воно потрапляє з різних країн. Справа в тому, що ми його з Роттердаму не везем - ми використовуємо наше українське вугілля. Просто воно зараховується в тарифах по тих роттердамських цінах", - сказав Герус.

При цьому від такого розрахунку потерпають як державні вугледобувні підприємства, так і споживачі

"Цинізм ситуації в тому, що державні шахти продають вугілля по українських низьких цінах і залишаються в великих збитках, а ми з держбюджету через податки та дотації дотуємо ще раз ці державні шахти. Тобто, один раз ми платимо в тарифах, щоб компенсувати високу вартість вугілля, а другий раз - в податках у державний бюджет, щоб компенсувати цю збиткову діяльність", - пояснив Герус. 

За словами експерта, найбільші прибутки від спекуляцій вугіллям отримують підприємства електрогенерації, що належать ДТЕК Ахметова.

"Заробляють на цій формулі найбільше станції теплової генерації.  Їм (ДТЕК - ред.) належить Західенерго. Там декілька станцій: Бурштин, Добротвір. Їм належить Дніпроенерго та Східенерго", - додав експерт.