Волох пояснив, чому нові побори для "сплячих" ФОПів вигідні для них самих

Суспільство не готове до підняття пенсійного віку чи ставок оподаткування, тому розширення бази оподаткування є найбільш прийнятним рішенням уряду в умовах катастрофічного дефіциту Пенсійного фонду

Про це заявив бізнесмен, політолог Карл Волох на сторінці у Facebook.

"Гігантська діра в Пенсійному фонді - це реальність. І що б вам не розповідали Юлі і Ляшки, ніяких чудесних безболісних способів її залатати не існує. Будь-який з них має недоліки - різного рівня неприйнятності", - написав Волох.

За його словами, "можна різко підвищити пенсійний вік і тим зменшити виплати (щось подібне, але поетапно, роблять зараз у багатьох країнах)".

"Але суспільство до цього (підняття пенсійного віку, - ред.), здається, не готове. Можна підняти ставку самого податку - але це перешкоджає розвитку економіки і заганяє бізнес в тінь, тим більше, він (податок) у нас і так високий. Можна закривати дефіцит за рахунок держбюджету, але ви подивіться в нього і спробуйте відшукати там ці жирні статті, з яких можна безболісно зрізати десятки мільярдів. Їх немає", - заявив Волох.

Він зауважив, що все, що лишається - це розширювати базу оподаткування, "з чим ми тут і маємо справу".

"Причому, логіка уряду в цьому випадку цілком зрозуміла. Воно виходить з переконання, що, вийшовши на пенсію, нинішній платник навряд чи погодиться отримувати виплати настільки ж нерегулярно, як робив внески. Крім того, держава вважає, раз людині вистачає на життя, то і на податок 700 гривень знайдеться", - пояснив Волох.

За його словами, "недоліки цього закону менш трагічні для країни, ніж наслідки будь-яких інших запропонованих заходів збалансування бюджету Пенсійного фонду".