Зміна клімату у 2016 році мала вкрай негативний ефект для Землі

2016 рік став одним з найбільш визначальних щодо ефектів зміни клімату у світі

Підсумки впливу зміни клімату на світ підбило видання CBS News.

Зокрема, дослідники зазначають, що однією з найбільш важливих віх для клімату Землі став вересень цього року. Саме тоді з'ясувалося, що кількість парникового газу в атмосфері, яка, зазвичай, повинна бути низькою восени, опинилась на критичній позначці. Така велика кількість двоокису вуглецю у повітрі для багатьох вчених символізує те, що атмосфера Землі вже ніколи не буде такою, як раніше.

Тим часом представники Всесвітньої метеорологічної організації прогнозують, що 2016 рік стане одним з найбільш спекотних за останні 137 років. Їхній прогноз повинен підтвердитися вже незабаром, коли будуть оприлюднені дані щодо температури на планеті за грудень.

Ефекти глобального потепління у цьому році стали вкрай руйнівними для Арктики. Середня площа арктичного морського льоду зменшилась на 17,7% у порівнянні з середніми показниками 1981-2010 років. У разі, якщо танення льодовиків буде продовжуватися настільки швидко, це призведе до катастрофічного підвищення рівня моря, в результаті чого берегові лінії багатьох країн світу будуть затоплені. Науковці кажуть, що при такому розвитку подій, 13 мільйонів американців будуть змушені переселитися до кінця століття. 

Зміна погодних умов також негативно вплинула і на сільське господарство у світі. Зокрема, значно погіршилися умови для виробництва кави - людям вкрай важко отримувати якісні какао-боби через спеку.