Нацрада з питань ТБ здивована панікою каналу 1+1 щодо їхньої ліцензії

Телеканал 1+1 може продовжувати роботу навіть за відсутності бланку ліцензії, відповідно до ухваленого рішення Нацради з питань телебачення та радіомовлення

Про це заявив очільник Національної ради з питань телебачення та радіомовлення Юрій Артеменко в коментарі виданню "Детектор медіа".

Він зазначив, що, відповідно до закону, продовжена ліцензія видається не раніше останнього дня строку дії старої ліцензії. При цьому 15 грудня Нацрада переоформила і продовжила ліцензію каналу 1+1.

"Розгляд заявки каналу тривав 6 місяців через численні недоліки з боку ліцензіата, які представники ліцензіата виправляли разом зі співробітниками нашого апарату. Ми прийняли рішення, як тільки були виправлені всі недоліки", - наголосив Артеменко.

За його словами, після того, як відбулася націоналізація ПриватБанку, Нацрада попросила "1+1" надати оновлені дані про кінцевих бенефіціарів. Офіційний запит щодо цього питання було скеровано 28 грудня.

"Тим часом, 1+1 від нас вимагав терміново видати їм бланк ліцензії. Ми їм відповідали, що не маємо права видавати раніше завершення строку дії ліцензії – тобто не раніше 29 грудня. Цікаво, що в законі не зазначено кінцевий строк видачі бланка продовженої ліцензії. З нашої загальної практики ми видаємо бланк продовженої ліцензії протягом до 30 днів з моменту сплати ліцензійного збору, як у випадку з видачею нових ліцензій", - пояснив Артеменко.

Таким чином, відомство не вимагало від каналу рахунку на сплату ліцензійного збору, а просто попросило оновлені дані для ліцензії. Понад те, за словами Артеменка, 1+1 оплатив ліцензійний збір 23 грудня без виставлення рахунку, навіть переплатили удвічі, тож Нацраді ще доведеться повернути каналу половину суми.

В результаті Нацрада може видати каналу бланк продовженої ліцензії до 23 січня, адже ліцензійний збір було сплачено.

"Чому вони так поспішають, я не знаю. Можливо, це якось пов’язано з ПриватБанком", - припустив Артеменко.

Він підсумував, що 1+1 може продовжувати мовлення навіть за відсутності бланку ліцензії, адже вже прийнято рішення Нацради про продовження строку дії ліцензії.

Окрім того, на запит телеканалу Еспресо Нацрада відправила лист у якому зазначила, що "Студія "1+1" має отримати бланк ліцензії не пізніше ніж 6 січня 2017 року.

"Просимо Вас не шукати в усьому політичну складову, нагадуючи ще раз те, із чого почали  - 15 грудня 2016 року ліцензія для каналу "1+1" на аналогове мовлення переоформлена та продовжена на 7 років. Національна рада діяла і діятиме виключно в рамках чинного законодавства", - йдеться у листі.