У НБУ виправдовуються: девальвація гривні не пов'язана з ПриватБанком

Девальвація курсу гривні, яка відбувається цього тижня, не пов'язана з націоналізацією ПриватБанку

Про це заявив заступник голови Національного банку Олег Чурій, повідомляє прес-центр НБУ.

Він зазначив, що тимчасовий надлишковий попит на іноземну валюту на міжбанківському валютному ринку сьогодні продовжився. 

За словами Чурія, пропозицію валюти стримує наявність гривневої ліквідності, а також відсутність потреби продавати валютну виручку у компаній-експортерів, які протягом минулого та поточного тижня отримали відшкодування ПДВ на суму 12.5 мільярдів гривень. Понад те, суттєво зріс попит на іноземну валюту зі сторони учасників ринку. Це пов'язано з тим, що компанії повинні здійснювати платежі за кредитами в іноземній валюті наприкінці року. ​

"Водночас наголошуємо, що девальваційний тиск на курс гривні цього тижня не пов’язаний з переходом ПАТ КБ "Приватбанк" у державну власність. Твердження, що відток депозитів з банку провокує посилений попит на валютному ринку, не відповідає дійності", - наголосив Чурій.

Він пояснив, що притік коштів населення в інші банки вдвічі перевищив відтік депозитів фізичних осіб з ПриватБанку з 19 грудня. При цьому період їхнього відтоку продовжувався всього три дні, і після цього повернення коштів населення до фінустанови відновилося. 

"Водночас відтік депозитів юридичних осіб з ПриватБанку був компенсований притоком на рахунки юросіб в інших банках коштів за відшкодування ПДВ. По-друге, на готівковому валютному ринку продаж валюти населення продовжує перевищувати її купівлю. У грудні за неповний місяць чиста купівля валюти банками у населення становить 34 млн. дол. США. По-третє, підтримка ліквідності обсягом 25 млрд. грн., яку Нацбанк надав протягом минулого тижня ПриватБанку, була лише частково спрямована на покриття відтоків за депозитами, а також - на виконанння банком нормативу обов’язкового резервування, який банк не виконував майже рік до переходу в державну власність", - підсумував Чурій.

Він додав, що фундаментальних передумов для коливань курсу гривні наразі немає, адже ринкові фактори наразі є сприятливими для валютного ринку