Лідер Республіки Сербської обіцяє референдум про відділення від Боснії

Лідер боснійських сербів Мілорад Додік оголосив про намір провести наступного року референдум щодо відділення Республіки Сербської від Боснії і Герцеговини

Про це повідомляє Blic.

Додік заявив, що референдум має відбутися у першій половині 2017 року і пообіцяв озвучити деталі згодом. Політик нагадав, що у вересні в Республіці Сербській вже відбувся один референдум.

"Це був спокійний, безтурботний день, в який народ вийшов, щоб висловити своє право, щоб забезпечити свою свободу. І ми знаємо, що без свободи не буде миру в регіоні", - сказав Додік.

Він заявив, що референдум - це беззаперечне право сербів і пообіцяв підготувати зміни в закон, щоб організація референдуму була ще простішою.

Боснійські серби на референдумі 25 вересня абсолютною більшістю проголосували за те, щоб зберегти 9 січня "Днем Республіки Сербської" як національне свято, попри заборону Конституційного суду Боснії і Герцеговини.

У листопаді 2015 року Конституційний суд Боснії і Герцеговини заборонив святкування "Дня Республіки Сербської". Республіка Сербська, одна з двох державотворчих частин Боснії і Герцеговини, відзначає своє свято щорічно з 9 січня 1992 року.

Аналітики відзначають, що ігноруючи рішення суду (щодо заборони свята 9 січня), Додік ставить під сумнів Дейтонську мирну угоду, яка поклала кінець кривавому конфлікту на території Боснії у першій половині 90-х років ХХ століття.