Нацполіція закрила провадження щодо власника VAB Банку

Головне слідче управління Нацполіції в Києві закрило ініційоване Нацбанком кримінальне провадження щодо можливих неправомірних дій службових осіб VAB Банку і його власника

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна" з посиланням на "Укрлендфармінг".

"Досудовим розслідуванням факти розкрадання коштів не встановлено. Водночас доведено вчинення службовими особами дій, спрямованих на виконання взятих банком зобов'язань щодо своєчасного повернення депозитних вкладів", - процитовано в повідомленні прес-служби постанову слідчого.

Прес-служба уточнила, що лист з копією постанови направив колишньому керівнику VAB Банку слідчий Нацполіції, якій прокуратура доручила розслідувати це провадження, Віталій Сиченко.

Згідно з цим документом, як наголошується в прес-релізі, НБУ виділяв VAB Банку рефінансування у відповідності з чинним той час законодавством, а також під заставу, оціночна вартість якого більш ніж удвічі перевищувала суму рефінансування. Кошти були спрямовані за цільовим призначенням – на погашення вкладів фізосіб і підтримку фінансової стабільності установи, йдеться в повідомленні.

В "Укрлендфармінгу" додають, що факти зловживань, розкрадання коштів, змови з посадовими особами НБУ, списання кредитної заборгованості пов'язаних осіб в банку в період до введення тимчасової адміністрації протягом 2014 року не виявлено.

"Хоча про це я дізнався з повідомлення на сайті Нацбанку. Я припускав, що цим все і закінчиться, оскільки таких доручень з боку прокуратури і перевірок поліцією і СБУ було багато – накопичено десятки томів", – прокоментував Бахматюк закриття кримінального провадження.

Бізнесмен зазначив, що інкримінована йому головою Нацбанку сума боргу в 38 млрд грн повністю не відповідає дійсності, оскільки реальна заборгованість банків VAB Банку і "Фінансова ініціатива" перед Фондом гарантування вкладів фізосіб і НБУ становить 18 млрд грн.