В УПЦ КП пояснили, коли в Україні з’явиться єдина православна церква

Єдина українська православна помісна церква буде, а питання лише в тому, станеться це раніше чи пізніше

Про це у програмі "Відповіді" з Ольгою Лень на Еcпресо.TV розповів архієпископ Чернігівський і Ніжинський, секретар Священного Синоду УПЦ КП Євстратій Зоря.

Він прокоментував питання про те, як Україна може отримати єдину помісну автокефальну православну церкву.

"Ця проблема багаторівнева. Українського рівня і поза українського рівня. І тут зусилля мають бути спрямовані в кілька напрямків одночасно. Внутрішньо ми сподіваємося, що рано чи пізно в церкві Московського патріархату в Україні знайдеться та критична маса, сила, спільнота ієрархів, священиків, які відчують свою відповідальність за долю православ’я в Україні, і що іншого шляху, як діалог, порозуміння і єднання, творення єдиної помісної православної церкви, для православ’я в Україні немає",- сказав Зоря.

Він переконаний, що єдина українська православна помісна церква буде, а питання лише в тому, станеться це раніше чи пізніше. Московський патріархат хоче, щоб цього взагалі не сталося. Минулого року на своїх ювілейних святкуваннях так сказав патріарх Кирило.

"Питання в тому, щоб критично достатня маса православних українців захотіла мати єдину православну помісну церкву. Зараз, так про це свідчать соціологічні опитування, відносна більшість православних в Україні виступає за єдину помісну автокефальну православну церкву",- додав Зоря.