Меркель закликала негайно депортувати біженців, яким відмовили

Канцлер Німеччини Анґела Меркель закликала працівників міграційних служб та інших органів, котрі працюють із біженцями, прискорити депортацію до країн походження тих шукачів притулку, яким відмовили у статусі біженця

Про це повідомляє "Радіо Свобода".

За її словами, ці працівники можуть швидше вирішувати, чи можуть конкретні шукачі притулку лишатися в Німеччині і чи досить безпечні країни їхнього походження для того, щоб повертати туди таких людей.

Вона також пообіцяла зробити повернення таких осіб "загальнонаціональним зусиллям".

При цьому Меркель наголосила, що ці зусилля матимуть успіх лише в разі, коли Німеччина буде з повагою вести переговори з країнами походження депортованих.

У неділю Німеччина погрозила припинити надання допомоги країнам, що відмовляються приймати назад прибульців із тих, яких не визнали біженцями.

Питання про добровільні повернення чи примусові депортації шукачів притулку, яким відмовлено у статусі біженця, постало з новою силою після нападу на різдвяний ринок у Берліні 19 грудня, внаслідок якого загинули 12 людей.

Підозрюваний нападник, громадянин Тунісу, як з’ясувалося, раніше отримав відмову в статусі біженця, але Туніс тоді відмовився визнати його громадянство і прийняти назад, бо той не мав потрібних документів.