"Реформа навмання", - Богомолець про кроки Супрун у зміні системи МОЗ

Якщо українці платять європейську ціну за газ, то вони мають лікуватися за європейськими стандартами, а не за американськими

Про це в ефірі Еспресо.TV заявила голова Комітету Ради з питань охорони здоров'я Ольга Богомолець.

"Чому європейські стандарти досі не визнані МОЗом? Якщо у людини інфаркт міокарда, то в цих стандартах буде прописано похвилинно, що має бути зроблено, який препарат, в якій концентрації і при якій формі захворювання. Мало того, ще й маршрутизація пацієнта: куди цей пацієнт має бути привезений і що йому має бути зроблено. Ось це є європейські стандарти", - заявила Богомолець.

За її словами, "як тільки МОЗ продемонструє європейські протоколи і референтні ціни на ліки, то одразу держава покаже свою неспроможність виконати зобов'язання перед людьми".

"Це те, про що мовчить сьогодні МОЗ. Грошей на те, щоб забезпечити людей лікуванням, не вистачає. І коли МОЗ говорить, що тих грошей, які сьогодні є, нам вистачить, то це не правда. Тому що тих грошей, які є, вже давно не вистачає. Саме тому люди доплачують з власної кишені", - заявила Богомолець.

Нардеп каже, що ті реформи, які впроваджують сьогодні у МОЗ, призведуть до зменшення ліжкового фонду.

"Чи можемо ми рівняти Америку і Україну? Ні, не можемо. Вона не є добра. Я не хочу будувати в Україні американську систему охорони здоров'я", - заявила Богомолець.

За її словами, американська система призведе до скорочення ліжок у лікарнях, а отже люди будуть позбавлені допомоги.

Богомолець заявила, що реформа охорони здоров'я не була представлена усім зацікавленим сторонам, а також у Раді. Вона також відзначила, що Супрун гальмує прийняття закону про нову модель системи охорони здоров'я, який пропонують народні депутати.