Рада може дозволити ФОПам не платити податок до квітня

Фізичних осіб-підприємців, які не встигли ліквідуватися у минулому році, можуть позбавити від сплати податку 704 грн у першому кварталі 2017 року

Відповідний законопроект № 5633 було розміщено на сайті Верховної Ради.

Таким чином, у документі висувається пропозиція щодо запровадження трьохмісячного перехідного періоду для здійснення реєстраційних дій щодо припинення підприємницької діяльності ФОПів без сплати єдиного соціального внеску за цей період. Це стосується ФОПів, які знаходяться на загальній системі оподаткування, а також осіб, які провадять незалежну професійну діяльність. 

Така пропозиція пов'язана з тим, що на здійснення реєстраційних дій щодо припиненню господарської діяльності підприємці мали лише 4 робочі дні. Це призвело до того, значна частка фізичних осіб-підприємців через адміністративні складнощі, неочікувану зміну законодавства та непоінформованість не встигла за такий короткий термін завершити реєстраційні дії та буде змушена сплатити єдиний соціальний внесок в 2017 році.

"Якщо така особа за цей час не отримувала доходи, вона звільняється від сплати єдиного соціального внеску в розмірі 704 грн, як це було передбачено законодавством до 1 січня 2017 року", - наголошується у пояснювальній записці.