Путін не є союзником США. Європейські політики закликали Трампа не дружити з Росією

Сімнадцять чинних та колишніх європейських високопосадовців написали листа обраному президенту США Дональду Трампу, у якому закликали не поглиблювати дружбу з Росією та залишити антиросійські санкції

Зазначений лист підписали нинішній президент Болгарії Росен Плевнелієв, а також низка колишніх очільників європейських держав, зокрема колишні президенти Румунії, Естонії та Латвії  Траян Бесеску, Тоомас Хендрік Ільвес та Вайра Віке-Фрейберга відповідно, а також екс-прем'єр-міністр Швеції і міністр закордонних справ Карл Більдт.

У ньому представники Європи зазначають, що раді обранню Трампа 45-тим президентом США та готові співпрацювати з ним.

У листі майбутньому очільнику США нагадують, що намагання Росії дестабілізувати України, а також незаконна анексія Криму, ставлять під загрозу мир та безпеку, яких американцям та європейцям вдалося досягнути завдяки перемозі у "холодній війні".

"Ми стурбовані тим, що перспектива нової великої угоди з Росією поставить під загрозу це історичне досягнення. Це стало б серйозною помилкою - скасувати санкції щодо Росії або прийняти поділ і підкорення України. Це б також дестабілізувало наших східних сусідів економічно та спровокувало б там появу екстремістських, олігархічних та антизахідних елементів", - наголошується у листі.

Автори звернення також вказують на те, що поглиблення співпраці з Росією викличе у європейських країн недовіру до США, а міжнародний порядок, який вибудовувався на певних правилах, буде послаблено. 

"Не сумнівайтеся: Володимир Путін не є союзником Америки. Він також не є надійним міжнародним партнером. Обидва президента, які були до вас, намагалися по-своєму вирішити проблеми щодо лідества Росії в дусі довіри і дружби. Велика помилка: Путін поставився до їхніх добрих намірів як до можливостей. При Путіні, дії Росії у сфері мілітаризації, війн, погроз, порушених угод та обіцянок зробили Європу більш небезпечним місцем. Путін не прагне величі США", - пояснюється у листі.

Таким чином представники Європи вказують Трампу та новій адміністрації президента на те, що угода з Росією не призведе до миру, а, скоріш за все, до війни. Саме тому США у майбутньому повинні продовжувати підтримувати спільні з Європою цінності, а також допомогти Україні.