Резерви НБУ виявилися нижче очікуваних, - Dragon Capital

Показник резервів Національного банку України наприкінці 2016 року виявився трохи нижче прогнозованих $16 млрд внаслідок тимчасового девальваційного тиску на курс гривні

Про це йдеться в коментарі інвестиційної компанії Dragon Capital, передає "Укрінформ".

"Показник резервів наприкінці 2016 року виявився трохи нижчий очікувань ($16 млрд), оскільки внаслідок тимчасового девальваційного тиску на курс гривні НБУ був вимушений продати в грудні $119 млн на валютному ринку. В результаті курс гривні наприкінці 2016 р. становив 27,2 грн/$ і практично співпав з нашим прогнозом (27 грн/$)", - йдеться в повідомленні.

Водночас, відзначається в коментарі, очікується, що золотовалютні резерви НБУ продовжать зростання в 2017 році і досягнуть $20 млрд.

Це станеться за рахунок залучення офіційного фінансування в розмірі близько $2,0 млрд, а також внутрішніх і зовнішніх валютних запозичень уряду на прогнозованому рівні $2,5 млрд.

Як відзначають у Dragon Capital, ці кошти потрібні для покриття дефіциту бюджету, а також для накопичення валютної ліквідності перед різким зростанням платежів на обслуговування валютного боргу в 2019 році.

Крім того, очікується, що НБУ продовжить купувати валюту на ринку в поточному році.

"Таким чином, ми прогнозуємо зростання офіційних резервів до $20 млрд на кінець 2017 р., що відповідає 4,5 місяцям імпорту товарів і послуг", - уточнили в Dragon Capital.