У грудні хакери відключили електрику в частині Києва

Відключення електроенергії 17 грудня, що зачепило частину Києва та станцію Північна поблизу столиці, було наслідком хакерської атаки

Про це заявили експерти, що вивчають інцидент, передає ВВС.

Відключення тривало до першої години ночі. Компанія з кібер-безпеки Information Systems Securit Partners (ISSP), що вивчає кібер-атаки для "Укренерго", пов'язує інцидент зі зламом та відключенням електроенергії 225 тис. споживачів у 2015 році. 

ISSP заявила, що злами 2015 та 2016 пов'язані між собою та ще з кількома хакерськими зламами систем державних органів, які були здійснені в грудні. Йдеться, зокрема, про злами залізничної системи, кількох міністерств та Пенсійного фонду.

"Атаки 2016 та 2015 не сильно відрізняються - єдина відмінність між ними в тому, що у 2016 вона була масштабнішою та організованішою", - сказав голова лабораторій ISSP Олексій Ясинській.

За його словами, над нападом працювали кілька кримінальних груп, які, ймовірно, експериментували з різноманітними техніками, що можуть бути використані пізніше в різних країнах для диверсій.

Марина Кротофіл, експерт Honeywell Industrial Cyber Security Lab, яка також брала участь у дослідженні, зауважила, що атака 2016 року не мала би призвести до тривалих та серйозних наслідків.

"Це було більш схоже на демонстрацію сили", - сказала Кротофіл.