Всесвітній банк каже, що у Росії немає грошей на дешеві держпослуги і соціальні виплати

Всесвітній банк представив нову доповідь про російську економіку. Експерти дійшли висновку, що в Росії не вистачає грошей на виконання "суспільного договору": робочі місця, дешеві держпослуги і соціальні виплати

Про це повідомляє ДОЖДЬ.

Суть "суспільного договору" в Росії така: держава забезпечує робочі місця, надає різноманітні держпослуги і роздає субсидії та інші соціальні виплати. Майже для 60 млн осіб держава стала основним джерелом доходу.

Експерти Світового банку дійшли висновку, що якість і справедливість надання таких послуг перестали виправдовувати очікування. Адже через це держава почала менше інвестувати в інфраструктуру, охорону здоров'я та освіту. 

"Тепер грошей на щедру соціальну політику в бюджеті все менше. Так, в 2016 році уряд відмовився від індексації пенсій на фактичну інфляцію 2015 року (майже 13%): виплати пенсіонерам підвищили на 4%, а в січні вирішили разово роздати їм по 5000 рублів. Сьогодні державі все важче знайти баланс між продовженням соціальної підтримки в колишніх обсягах і необхідністю зберігати стійкий бюджет", - підсумував Світовий банк.