Курс гривні продовжує падати: НБУ змушений продати $100 млн

Національний банк проведе аукціон з продажу іноземної валюти на $100 мільйонів, щоб запобігти коливанням обмінного курсу гривні

Про це заявив заступник очільника Національного банку України Олег Чурій, повідомляє прес-центр відомства.

Він зазначив, що на міжбанківському валютному ринку з початку 2017 року підвищилася волатильність обмінного курсу гривні. Це пов'язано з обмеженою пропозицією іноземної валюти.

Таким чином після свят на міжбанківський ринок надходила для продажу валютна виручка, яка накопичувалася під час новорічних вихідних днів в Україні, які збігалися з робочими днями у США та Європі, втім, за його словами, цей фактор був тимчасовим.

"Наразі нижчу, ніж в попередні місяці, пропозицію валюти зумовлює традиційний для перших місяців року сезонний спад ділової активності, який зокрема полягає у дещо меншому надходженні виручки від експорту врожаю агрокультур, які були основним джерелом іноземної валюти в осінні місяці. Водночас роль основного джерела валютної виручки поступово переймає металургійний експорт. Цьому також сприяє світова цінова кон’юнктура завдяки подорожчанню сталі та залізної руди", - пояснив Чурій.

За його словами, Нацбанк готовий виходити на ринок з валютними інтервенціями для згладжування надмірних коливань та володіє необхідними для цього інструментами. Зокрема, станом на початок січня, обсяг міжнародних резервів становив $15,5 мільярдів, тож цих грошей достатньо для продажу валюти під час інтервенцій, а також виконання зобов’язань уряду та НБУ.
 
"З початку 2017 року Національний банк здійснив під час аукціонів чистий продаж іноземної валюти на суму 14.6 млн. дол. США, щоб запобігти надмірним коливанням обмінного курсу гривні. Сьогодні, 13 січня, з цією ж метою Національний банк також оголосив про проведення аукціону з продажу іноземної валюти. Обсяг аукціону – до 100 млн. дол. США", - підсумував Чурій.