Суд у Нідерландах пояснив, чому у журналіста вилучили матеріали МН17

Нідерландські правоохоронці на законних підставах вилучили у журналіста Мікеля Спеккерса предмети і фото та відеоматеріали, які він привіз у Нідерланди з місця катастрофи Боїнга МН17

Таке рішення виніс слідчий суддя, повідомила прокуратура Нідерландів.

"Слідчий суддя прийняв рішення, що зважаючи на обставини, за яких журналіст не виконав попередньої домовленості - поліція вчинила правильно, вилучивши предмети, привезені з України, та носії інформації, які містили, серед іншого, фото та відеоматеріали. Що стосується подальшого вивчення вилучених носіїв інформації, журналіст та його супутник запрошуються добровільно вказати поліції, які матеріали можуть бути скопійовані і які не можуть у зв'язку із захистом джерел інформації", - йдеться у повідомленні.

У прокуратурі також відзначили, що аналіз Нідерландського судово-медичного інституту показав, що один із предметів, привезений журналістом, був людською кісткою. ДНК-тест визначив, що вона належала пасажиру літака, ідентифікованому у 2014 році. Родичі загиблого вже поінформовані.

За даними нідерландської прокуратури, журналіст Мікель Спеккер спочатку повідомив, що передасть предмети з місця катастрофи поліції, однак не зробив цього.

"Супутник зареєстрував рюкзак містера Спеккера з предметами з України на своє ім'я та направився до виходу. Поліція зупинила цю людину", - йдеться у заяві.