У Мукачевській психлікарні хворих "лікували" металевою кліткою та катуванням

У Мукачівському психоневрологічному інтернаті моніторингова група Уповноваженого з прав людини виявила суттєві порушення прав хворих

Про це повідомляють на офіційному сайті Уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

Моніторингова група відвідала інтернат без попередження. Як засвідчив повторний візит, більшість грубих порушень, виявлених під час попередніх візитів, усунуті не були.

Моніторами був встановлений факт незаконного застосування ізоляції до осіб з психічними розладами – у підвальній кімнаті з металевою решіткою на дверях були виявлені 4 особи. Як розповіли підопічні під час приватного опитування, це звичайна практика в інтернаті, коли за неналежну поведінку або за непослух їх відправляють до підвалу. До речі, кілька років тому, саме в цьому інтернаті монітори виявили незаконно встановлену саморобну металеву клітку, в якій утримувалась жінка.

Персонал за розпорядженням лікаря-психіатра забороняє підопічним знаходитись у власних кімнатах або лягати на ліжка в денний час, тому цілими днями люди просто сидять чи ходять коридорами. Літні люди, а їх більше половини, сидять залякані в коридорі і бояться зайти до кімнати. Адміністрація пояснила свої дії тим, що коли підопічні сплять вдень, то вночі заважають іншим.

У підсобному господарстві постійно проживають та працюють 4 підопічних інтернату, а до сільськогосподарських робіт залучаються навіть недієздатні особи, яким не рекомендована працетерапія. Лікар призначає їм по 4-5 годин робіт. За важку роботу згідно з документами підопічні отримують від 10 до 70 грн на місяць.

Керівництво інтернату не змогло пояснити, як недієздатні підопічні інтернату, які мають опікуна та всупереч закону підписують офіційні документи (відомості) на отримання соціальної допомоги.

Підопічні скаржились на погану їжу і на те, що змушені купувати продукти харчування за власні кошти. Також за свої гроші вони купують засоби особистої гігієни – туалетний папір та мило, при тому, що на складі ці засоби були в наявності.

 За наявності лікаря в установі впродовж багатьох років підопічним не змінюють і не корегують схеми лікування з урахуванням стану здоров’я. Деякі з них приймають одні й ті ж нейролептики по 10-13 років без зміни дозування.

Директор установи вже тривалий час не виконує свої функціональні обов’язки, весь час перебуває або на лікарняному, або у відпустці.

"Те, що ми побачили в Мукачівському психоневрологічному інтернаті, в європейських країнах прирівнюється до жорстокого поводження, яке межує з катуванням. Інтернат швидше нагадує режимний заклад, аніж соціально-медичну установу для постійного проживання людей з розладами психіки", – каже регіональний координатор взаємодії з громадськістю уповноваженого в Закарпатській області Олег Григор’єв.

За результатами візиту будуть підготовлені акти реагування уповноваженого з прав людини, які будуть направлені до Генеральної прокуратури України, Міністерства соцполітики України та Закарпатської облдержадміністрації.

Додамо, що в інтернаті сьогодні проживають 98 жінок і 19 чоловіків, 50 із них визнані судом недієздатними.