Списки Савченко: Тука пояснив, чому обміном полонених має займатися СБУ

Народний депутат Надія Савченко не мала оприлюднювати списки полонених українців на окупованих територіях, їхнім обміном повинні займатися українські спецслужби

Про це в ефірі Еспресо.TV заявив заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Георгій Тука.

Він зазначив, що ще з перших днів початку конфлікту на Донбасі, коли він займався волонтерською роботою, його намагалися залучити до вирішення питань визволення українців з полону. Попри це, він весь час відмовлявся від цого.

"Я надто добре вивчав досвід І та ІІ чеченських війн і я чудово знаю, по-перше, наскільки це складно, по-друге - скільки навколо цього бруду та шахрайства. Іноді це перетворюється просто на торгівлю людьми. Тому я категорично від цього відмовився. Я переконаний у тому, що цим повинні займатися виключно спецслужби", - наголосив Тука.

За його словами, саме тому він виступає проти ініціативи Савченко щодо публікації цих списків. Йому також незрозуміло, у який саме спосіб нардеп може впливати на цей процес.

"У неї немає жодних повноважень. Вона нікого не може ані затримати, ані звільнити. Це не її повноваження взагалі. Вона не Служба безпеки, не Міністерство внутрішніх справ", - підсумував Тука.