Спілка архітекторів закликає негайно припинити будівництво театру на Подолі

Київська організація спілки висловлює необхідність негайно зупинити будівництво театру й заборонити його введення в експлуатацію

Про це йдеться в рішенні спілки щодо розміщення споруди Театру на Андріївському узвозі, оприлюдненому віце-президентом НСАУ Оленою Олійник у Facebook.

Зазначається, що це питання було обговорено фахівцями на засіданні Київської організації НСАУ 7 грудня 2016 р. та наразі висновки оформлено у вигляді оприлюдненого рішення. "Заслухавши авторів проекту Віталія Юдіна та Олега Дроздова, проаналізувавши висновки експертів, правління НСАУ дійшло висновку, що будинок збудований із порушенням низки чинних законів і норм, а саме: законів "Про охорону культурної спадщини", "Про охорону археологічної спадщини", "Про регулювання містобудівної діяльності", "Про архітектурну діяльність"; постанови Кабінету міністрів від 11.05.2011 р. № 560 (зі змінами 2016 р.); наказу Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства від 16.05.2011 № 45 (зі змінами 2015 р.), ДБН А.2.2–3–2014 та ін.", – йдеться в рішенні спілки.

Водночас звертається увага, що опублікована на сайті Театру на Подолі документація є неповною та розробленою в результаті приватної ініціативи з порушенням чинного законодавства (мав би бути проведений архітектурний конкурс).

Також фахівці спілки зазначають, що й попередній проект Театру на сьогодні теж не відповідає вимогам його розміщення на території державного історико-архітектурного заповідника "Стародавній Київ".

"Технологія, використана в проекті, є застарілою й повинна бути скоригована для зменшення висоти колосників принаймні до 10 метрів; саме місце розміщення театру є випадковим, не обґрунтованим із містобудівної точки зору, порушує містобудівні та пам’яткоохоронні норми", – зазначається в рішенні.

З огляду на вищезазначене, київська організація спілки висловлює необхідність негайно зупинити будівництво Театру й заборонити його введення в експлуатацію. Далі пропонується призначити експертну комісію для визначення можливості розміщення театральної споруди на території пам’ятки містобудування, коригування її оптимальних об’ємів та вимог до зовнішнього вигляду.