Динозаври вимерли через сірчану кислоту, - вчені

Вчені дійшли висновку, що динозаври вимерли від різкого похолодання, викликаного сірчаною кислотою, яка скупчилася у верхніх шарах атмосфери

Результати дослідження були опубліковані в журналі Geophysical Research Letters.

Гіпотеза про те, що динозаври загинули від холоду, висувалася і раніше. Правда, головним винуватцем вважався астероїд, який упав на Землю і підняв у повітря хмару пилу, яка огорнула планету.

Однак нова комп'ютерна модель показала, що могли мати місце й інші фактори. Так, попадання в атмосферу астероїда могло викликати утворення в її верхніх шарах крапель сірчаної кислоти. Це призвело до похолодання, яке багато видів не пережили.

"Тривале похолодання, викликане сульфатными аерозолями, могло виявитися набагато більш значущим чинником для масового вимирання, ніж пил, який залишається в атмосфері на відносно недовгий час", - зазначає дослідниця Джулія Брюггер.

Сучасне програмне забезпечення дозволило вченим змоделювати кліматичну модель, яка могла існувати 66 млн років тому. Згідно з нею, сірчана кислота могла утворитися в атмосфері через вулканічну активність, а також через випари, що піднімаються над кратером, який утворився від зіткнення з астероїдом.

За розрахунками Брюггер та її колег, за кілька років середня температура впала на 26°C, до заморозків доходило навіть на екваторі, а на полюсах температура сягала -60°C. Також, можливо, через охолодження води з поверхні океану опустилися глибше, а більш теплі піднялися і, коли поживні речовини опинилися на поверхні, сталося масове цвітіння водоростей, у тому числі і токсичних.