Італія хоче повернути Росію до G8, - Reuters

Італія закликає світових лідерів повернути Російську Федерацію до формату "Великої вісімки" (G8)

Про це повідомив міністр закордонних справ Італії Анджеліно Альфано, передає Reuters.

За його словами, Росія є важливим міжнародним партнером і лідери країн "Великої сімки" (США, Великої Британії, Канади, Франції, Італії, Німеччини та Японії) повинні розглянути можливість запрошення Росії до участі у щорічному саміті промислово розвинених країн.

Зазначається, глава МЗС Італії, шукаючи можливість закласти міцну основу для гарних відносин з обраним президентом США Дональдом Трампом, сказав, що світові лідери привітали би потепління у відносинах між Вашингтоном і Москвою. Він також дав сигнал, що Рим є відкритим для перегляду глобальної ролі Організації північноатлантичного договору (НАТО). Цього року Італія головує у "Великій сімці" та проводитиме цьогорічний саміт G7 у сицилійському місті Таорміна в травні.

Альфано відзначив, що, ймовірно, буде неможливо залучити Росію до цьогорічного саміту, але висловив думку, що відновлення "Великої вісімки" може відбутися у майбутньому. "Ми обговорюємо з Росією усі найбільш складні міжнародні кризи. Це правда. Мабуть, це буде неможливим для Таорміни, але ми повинні розглянути повернення до G8 у майбутньому, яка замінить нинішню G7", - заявив глава МЗС Італії у парламенті.

Майбутній саміт G7 буде вперше відбуватися за участю Дональда Трампа, який зобов'язався покращити відносини з РФ. "Будь-яка відповідальна особа повинна сподіватися на потепління у відносинах між Сполученими Штатами та Росією", - заявив Альфано.

На його думку, Росія довела, що є "надійним партнером у енергозабезпеченні, і в той же час дуже корисний партнер у боротьбі з тероризмом". Також він сказав, що НАТО повинно створювати систему оборони, спрямовану на південні рубежі Альянсу, а не на східні.