Лавров стверджує, що в анексії Криму Росією винен Ярош

МЗС Росії впевнено у тому, що до окупації та анексії Криму Росією нібито призвели заяви очільника "Правого сектору" Дмитра Яроша про "вигнання росіян з Криму"

Про це заявив Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров, повідомляє УНІАН.

Таким чином він відповів на запитання журналіста видання стосовно того, де в Мінських угодах і Будапештському меморандумі написано, що Росія повинна захищати російськомовних людей на Донбасі і Криму.

"Єдине, чого немає в Будапештському протоколі, це обов'язок Росії або кого-небудь ще погоджуватися з результатами антиконституційного збройного державного перевороту. З результатами перевороту, автори якого першою своєю акцією проголосили боротьбу з російською мовою і росіянами в Криму. Я цитував Дмитра Яроша, який сказав, що росіяни в Криму повинні бути вигнані або знищені. З такими політичними змінами в Україні під керівництвом такого роду діячів, ніхто не зобов'язався погоджуватися", - відповів на це Лавров.

За його словами, саме "українські путчисти" грубо порушили положення Будапештського протоколу про необхідність поважати суверенітет і територіальну цілісність України.

"Пішовши на підрив домовленостей від 20 лютого 2014 року, будучи не в змозі забезпечити формування уряду національної єдності під гарантії Франції, Польщі та Німеччини, українські путчисти самі грубим чином порушили положення Будапештського протоколу про необхідність свято поважати суверенітет і територіальну цілісність української держави", - підсумував Лавров.

Зазначається, що на момент анексії Криму Ярош очолював громадський національно-визвольний рух "Правий сектор", який не відносилося до органів влади.