Німецький суд відмовився заборонити праворадикальну партію

Конституційний суд Німеччини вирішив, що немає підстав забороняти діяльність праворадикальної Націонал-демократичної партії Німеччини на території ФРН

Про це повідомляє Deutsche Welle.

На думку суду, ультраправа політсила не становить загрози демократичному ладу в країні.

Голова Конституційного суду Андреас Фоскуле назвав заборону будь-якої партії "палицею з двома кінцями", оскільки це "обмежує свободу, щоб її ж і зберегти". На його думку будь-який судовий процес про заборону як таку є "серйозним випробуванням для вільної демократичної правової держави".

Праворадикалам закидали прагнення ліквідувати демократичний лад в країні - саме про це йдеться в позові про заборону НДПН, поданому у 2013 році до суду Бундесратом. Цей процес є вже другою спробою заборонити НДПН. Вперше спробу заборони було ініційовано у 2003 році урядом соціал-демократів та зелених на чолі з канцлером Ґергардом Шредером. Конституційний суд відхилив позов після того, як стало відомо, що докази проти НДПН значною мірою були надані інформаторами, тобто членами партії, які співпрацювали з Федеральним відомством з охорони Конституції. 

НДПН наразі налічує близько 5000 членів та не має великого впливу в ФРН. З близько 230 тисяч депутатів місцевих органів влади по всій Німеччині лише близько 360 є членами НПДН.