12 політпартій України порушили порядок фінансування

Національне агентство з питань запобігання корупції оприлюднило звіт щодо результатів аналізу звітів політичних партій про майно за ІІІ квартал 2016 року

Про це на своїй сторінці у Facebook написала очільниця НАЗК Наталія Корчак.

Вона зазначила, що НАЗК затвердило висновки щодо звітів 254 політичних партій, які були опрацьовані Департаментом з питань запобігання політичній корупції, та оприлюднило їх на своєму сайті.

За словами Корчак, партії стали більш відповідальними в частині своєчасності подання звітів та більш стриманими в отриманні коштів до партійної каси. Попри це партії погано контролюють подання звітів місцевими організаціями, адже більшість адміністративних порушень стосується саме ненадання фінансових звітів місцевими осередками.

"З прикладів: "За Україну!", "Рух за реформи", "Єдність" - місцеві організації зазначені, але звіти по ним відсутні повністю; "5.10" має 48 місцевих осередків, у звіті тільки 28; з 20 партосередків "Вітчизни" фінансові документи надали тільки 2. Лідером у даному переліку є Українська народна партія, яка має 422 місцеві організації і, тільки, увага! - 22 заповнених звіти", - пояснила Корчак.

Також відомство виявило порушення порядку надання або отримання внеску на підтримку політичної партії у 3 партій. Зокрема, виявлено факт отримання членських внесків від фізичних осіб у готівковій формі.

"Відповідно до ст. 212---15 КУпАП - це накладення штрафу на громадян від 70 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від 100 до 130 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією суми внеску на підтримку політичної партії, наданої або отриманої з порушенням закону", - зазначила Корчак. 

Тим часом 29 партій порушили строки подання звіту, 96 партій не подали звіти у ІІІ кварталі, 83 партії порушили порядок подання звіту. За всі ці порушення передбачається штраф  у розмірі від 300 до 400 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. 

"Були порушення порядку фінансування політичної партії (блоку), тобто правопорушення кримінального характеру - 12 політичних партій. Зазначу, що мали місце подання завідомо недостовірних відомостей у звітах партій. Відповідно до ст.159-1 ККУ подання завідомо недостовірних відомостей у звіті партії карається штрафом від 100 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на той самий строк, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років", - підсумувала Корчак.