Геращенко розкритикувала звіт ОБСЄ, який легалізує анексію Криму

Звіт ОБСЄ/Бюро з демократичних інститутів і прав людини (БДІПЛ) про вибори до Держдуми Росії допомагає повзучим спробам легалізації анексії Криму

Про це з трибуни Ради заявила віце-спікер Ірина Геращенко, передає Еспресо.TV.

"Наприкінці грудня вийшов офіційний звіт місії ОБСЄ/БДІПЛ щодо їхньої оцінки голосування на виборах у Держдуму Росії. Дозвольте привернути вашу увагу на неприпустимість того факту, що у цьому звіті не має жодного слова про те, що вибори в окупованому Криму проходили за порушенням стандартів. Уявіть собі, що в цьому остаточному звіті зазначено, що 4 депутати Держдуми Росії просто були обрані у виборчих округах, сформованих на території півострова Крим", - заявила Геращенко.

Вона відзначила, що у звіті "чесно визначається", що сама місія не була присутня на території півострова "у зв'язку з відсутністю консенсусу між країнами-членами ОБСЄ щодо статусу Криму та виборчих округів, утворених на його території".

"Очевидно, що там не має жодного слова щодо впливу протиправного голосування Криму на результати виборів до Держдуми Росії", - заявила Геращенко.

Віце-спікер відзначила, що Росія "докладає максимум зусиль до дискредитації і деградації міжнародних інституцій" таких як ОБСЄ.

Геращенко нагадала, що, відповідно до Мінських угод, саме ОБСЄ/БДІПЛ мають моніторити вибори на Донбасі у разі їхнього проведення.

Вона звернулася до профільних комітетів Ради з вимогою підготувати звернення від Ради до країн-членів ОБСЄ, щоб вони звернули увагу і на цей звіт і на ту неприпустиму методику, яку використовує ОБСЄ.

"З вимогою, що цей звіт має бути визнаний таким, що не відповідає дійсності, адже не має жодної європейської країни, яка визнала анексію Криму. Через такі звіти відбувається повзуча спроба визнати анексію Криму", - заявила Геращенко.