Митники змовилися з компаніями Курченка, - ЗМІ

Генпрокуратура України розслідує зловживання службовим становищем співробітниками енергетичної митниці ДФС України, яких підозрюють у змові з групою компаній олігарха Сергія Курченка

Про це повідомляє Економічна правда з посиланням на джерело в СБУ.

Так, упродовж 2015-2016 років чиновники штучно занижували ставки акцизного збору шляхом маніпуляцій з кодами товарів. У матеріалах справи фігурують ПП "НП-Трейдинг" і ТОВ "Нафтопродукт Трейдинг", які останні два роки вони виступали в ролі імпортерів нафтопродуктів російського та білоруського виробництва. За даними видання, для цих компаній енергомитниця фактично проводила підміну кодів УКТ ЗЕД на імпортовану продукцію, що дозволяло застосовувати мінімальні ставки акцизного збору та митних платежів.

Таким чином, наприклад, під виглядом дистилятів і газойлів з вмістом сірки не більше 0,001% імпортували дистиляти та газойлі з вмістом сірки більше 0,1%. Різниця ставки акцизу між першими і другими - 30,5 євро/т - фактично була чистим прибутком організаторів злочинної схеми.

Декларуванням товарів від імені "НП-Трейдинг" і "Нафтопродукт Трейдинг" займалося ТОВ "Системс Логістик Менеджмент". Поставки товарів на адресу цих компаній здійснювалися за так званими "непрямими" контрактами - через ряд компаній-посередників.

Крім того, СБУ розслідує справу за фактом фінансування тероризму, в якій "НП-Трейдинг" і "Нафтопродукт Трейдинг" фігурують в якості компаній, що здійснюють матеріальне забезпечення "ДНР" та "ЛНР". За даними СБУ, "НП-Трейдинг" і "Нафтопродукт Трейдинг" асоційовані з групою компаній "СЄПЕК" Сергія Курченка.