Суд Південної Кореї відмовився арештувати голову Samsung

Суд Південної Кореї відхилив запит на арешт віце-президента компанії Samsung Лі Чже Йона, який виявився замішаним у корупційному скандалі навколо подруги президента країни

Про це повідомляє ВВС.

Суддя дійшов висновку, що достатніх підстав для арешту 48-річного Лі Чже Йона - фактичного глави компанії - немає.

Слідство вважає, що компанія Samsung за особистим розпорядженням Лі Чже Йона незаконно перераховувала великі суми на рахунки фондів, підконтрольних близькій подрузі президента Чхве Сун Силь.

Раніше слідство встановило, що Чхве Сун Силь незаконно змушувала великий бізнес вносити багатомільйонні пожертви у два пов'язаних з нею неурядових фонди. Саме з розслідування діяльності цих фондів розпочався корупційний скандал, який призвів до оголошення імпічменту президенту країни Пак Кин Хе.

Про рішення суду стало відомо близько 5 ранку за місцевим часом, після чого топ-менеджер Samsung зміг відправитися додому. Він чекав рішення під вартою протягом 12 годин після завершення слухань.

У компанії Samsung заявили, що вдячні суду за рішення відхилити запит про видачу ордера на арешт Лі Чже Йона.

Минулого тижня він був викликаний у прокуратуру на допит, який тривав 22 години. Слідство вважає, що компанія Samsung перераховувала пожертви у некомерційні фонди, підконтрольні подрузі президента Чхве Сун Силь, в обмін на заступництво керівництва країни.

За даними слідства, найбільшим з "донорів", які перераховують гроші в підконтрольні Чхве Сун Силь фонди, був концерн Samsung, який передав безпосередньо подрузі президента кілька мільйонів доларів на навчання її дочки верховій їзді в Німеччині.

Лі Чже Йон формально обіймає пост віце-президента Samsung. Однак після того, як його батько і президент компанії Лі Гон Хі переніс інфаркт, Лі Чже Йон вважається фактичним главою корпорації.