Суд в Гаазі оприлюднив повний текст позову України до Росії

Міжнародний суд ООН оприлюднив повний текст позовних вимог України до Росії

Повний текст позову з'явився на сайті організації.

Київ просить визнати у рішенні суду, що Росія порушила зобов'язання в рамках Конвенції щодо фінансування тероризму, надавши допомогу незаконним озброєним формуванням, які беруть участь у здійсненні терористичних актів в Україні.

До таких формувань Україна відносить в першу чергу "ДНР", "ЛНР", групу "Харківські партизани" та пов’язані з ними групи та особи.

Найбільший блок претензій в українському позові стосується порушень прав кримських татар та українців з боку російської влади.

У позові Україна просить Міжнародний суд ООН на час розгляду справи, в якості заходу забезпечення позову, заборонити РФ здійснювати будь-які кроки, що погіршують нинішню ситуацію.

Окрім того, у своєму позові до РФ Україна вимагає, щоби російська влада припинила всю підтримку збройних формувань на українській території; здійснила репарації всім, хто постраждав через дії проросійських збройних формувань; повністю відновила в правах українську та кримськотатарські громади на окупованій території України, а саме в Криму та Севастополі.