Військова операція в Гамбії призупинена

Військова операція збройних сил африканських країн у Гамбії припинена з метою створення умов для переговорів з гамбійським президентом Яйя Джамме, щоб переконати його залишити свій пост мирним шляхом

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна".

До Гамбії прямує делегація Гвінеї, Мавританії та Ліберії на чолі з гвінейським президентом Альфа Конде.

"Якщо до полудня (п'ятниці. - Ред.) він (Джамме. - Ред.) не погодиться відійти від влади, то ми почнемо військове вторгнення під прапором президента Конде", - заявив голова Економічного співтовариства країн західної Африки Марсель Алайн де Союза.

Опозиційний лідер Адама Барроу, який переміг на президентських виборах, уже склав присягу в посольстві Гамбії в Дакарі. Водночас Джамме, який очолює країну з 1994 року, вважає, що процес голосування відбувся із "серйозними порушеннями" і закликає до нових виборів.

Африканський союз та Економічне співтовариство західноафриканських держав заявили, що з 19 січня вони визнають єдиного главу держави - Барроу. Про його визнання оголосила також Рада Безпеки ООН.

Раніше більшість країн Західної Африки оголосили про готовність до військового вторгнення у Гамбію в разі, якщо дипломатичним шляхом не вдасться переконати президента країни Яйя Джамме піти у відставку після закінчення строку його мандата.