Переговори в Астані щодо Сирії: ворожі сторони спілкуються через посередників

Представники сирійського уряду та повстанців вперше за 5 років ведуть перемовини, але ворожі сторони навіть говорять одна з одною напряму, а спілкуються через посередників

Про це повідомляє Euronews.

Голова урядової делегації і представник Сирії в ООН Башар Джафарі назвав повстанських перемовників "терористами":

"Провокаційний і зухвалий тон заяви очільника делегації терористів – це виклик і образа на адресу дипломатів, які беруть участь у перемовинах."

У свою чергу, представники повстанців порівняли сирійську урядову армію з бойовиками "Ісламської держави" і попередили, що поновляють бойові дії у разі провалу перемовин.

"Росія у своїй ролі гаранта буде успішною лише тоді, коли буде здатна змусити своїх союзників – сирійський режим та Іран – поважати припинення вогню," – наголосив юридичний радник Вільної армії Сирії Осама Або Заїд. З 8 лютого переговорний процес має перейти під егіду ООН.

Тим часом у самій Сирії тривають бої з "Ісламської державою" та іншими ісламістськими групами. Угруповання-учасники конфлікту, визнані терористичними, не беруть участь у перемовинах. У понеділок російська авіація провела чергове бомбардування у районі міста Дейр-ез-Зор.