В інтернет-комерції складно впроваджувати нові закони через не досить сильне лобіювання інтересів учасниками ринку. PR

Інтернет-комерція сьогодні - це не просто нова модель торгових відносин, але і повноцінний бізнес, який вимагає як побудови стратегії, так і виконання правових вимог до своєї діяльності

26 січня у Києві під час «E-Meeting # 1: Закони, податки, відповідальність в E-Commerce» експерти і учасники ринку обговорять питання регулювання Інтернет-комерції.

Закон «Про електронну комерцію» був прийнятий в Україні у 2015 році. Як стверджують експерти, цей нормативний акт тільки узаконив існуючі вже на той момент відносини в сфері Інтернет торгівлі. «Закон «Про електронну комерцію», прийнятий більше року тому, ознаменував перший етап легалізації ринку електронної комерції, врегулювавши базові аспекти, що стосуються онлайн торгівлі. Але глобальне інтернет-простір, що дозволяють застосовувати гнучкі підходи до формування бізнес-моделей для торгівлі онлайн, створює нові виклики для законодавця для регулювання питань фінансових транзакцій, дистанційної торгівлі, транскордонної передачі даних і захисту інтелектуальної власності. Тому у законодавця попереду ще багато роботи»- говорить Катерина Олійник,керівник практики інтелектуальної власності АТ« Арцингер». З нею згодна Олена Доманчук, адвокат, керівник інтернет-проекту «Юрист-блог», радник юридичної компанії «КПД Консалтинг»«Закон України «Про електронну комерцію» - з'явився трохи більше року тому. І для бізнесу, який працює в Інтернеті, це, безумовно, позитивний момент».

Практикуючі юристи заявляють, що відносини в сфері онлайн торгівлі дуже динамічні. І законодавче регулювання часто відстає від вимог ринку. «Рівень розвитку суспільних відносин в сфері e-commerce значно випереджає їх нормативно-правове регулювання. Це, в свою чергу, призводить до невизначеності правового статусу учасників відносин у сфері Інтернет, розмиті рамки дозволеного і забороненого, неоднозначна практика застосування контролюючими органами заходів відповідальності» - ділиться своєю думкою Олена Доманчук.

Хоча оперативне внесення актуальних змін в закони - це не єдина проблема на ринку e-commerce. «Останнім часом в колі юристів якось прийнято говорити, що законодавство в цій, як і в інших сферах, не відповідає сучасним вимогам, погано сформульовано і т.д. Я бачу проблему ширше. Так, законодавство не ідеально, але і його застосування залишає бажати кращого. Українці з побоюванням ставляться до нововведень, деякі взагалі сприймаються в багнети. Я не можу сказати, що бізнес готовий кардинально міняти правила гри, а саме це - первинне»- стверджує Андрій Бічукюрист OLX Україна, Казахстан, Узбекистан.

«Найголовніша складність-це не досить сильне лобіювання інтересів учасниками ринку Е-Commerce» - говорить про складності впровадження змін до законодавства Галина Бакум, юрист, адвокат, партнер Юридичного центру «Прецедент».

Тільки для читачів Еспресо - промо-код на знижку! Введіть ESPRESO26 при реєстрації і отримаєте 5%!