ГПУ розпочала заочне засудження ватажка "ополченців ДНР" Губарєва

Генеральна прокуратура України розпочала процедуру заочного засудження лідера "Народного ополчення Донбасу" та так званого "народного губернатора Донеччини" Павла Губарєва

Про це повідомляють у ГПУ.

"Генеральною прокуратурою України погоджено клопотання слідчих Служби безпеки України щодо початку процедури спеціального досудового розслідування (заочного засудження) громадянина України - лідера "Народного ополчення Донбасу" та "Народний губернатор Донеччини", який підозрюється у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 109 КК України (публічні заклики до зміни і повалення конституційного ладу та захоплення державної влади), ч. 2 ст. 110 КК України (умисні дії з метою зміни меж території та державного кордону України), ч. 1 ст. 258-3 КК України (створення та керування терористичною організацією) та ч. 1 ст. 294 КК України (організація масових заворушень)", - йдеться в повідомленні.

У ГПУ зазначають, що громадянин України, перебуваючи у Донецьку, в лютому - березні 2014 року з метою повалення конституційного ладу та зміни меж території держави вступив у злочинну змову з іншими особами. З ними під час масових заворушень він захопив приміщення органів влади та місцевого самоврядування, що супроводжувалось опором представникам правоохоронних органів.

Такі дії паралізували роботу державних установ на цій території, що унеможливило відновлення законності та зумовили створення терористичної організації "ДНР".

  • Нагадаємо, Губарєв знаходиться в розшуку за спробу повалення конституційного ладу і незаконне захоплення влади в Україні.
  • 2 лютого 2016 року ватажок "ДНР" Олександр Захарченко призначив Губарєва виконувачем обов'язків "глави адміністрації" окупованого міста Ясинувата.
  • СБУ 6 січня опублікувала в "Урядому кур'єрі" повістку про виклик на допит Губарєва.