Росія, Іран і Туреччина домовилися моніторити перемир'я у Сирії

За підсумками зустрічі в Астані Іран, Росія і Туреччина домовилися створити тристоронній механізм спостереження за дотриманням режиму припинення вогню в Сирії і запобігання провокацій

Про це повідомляє ВВС.

У спільній заяві учасників зустрічі також йдеться, що Москва, Тегеран і Анкара підтримують намір представників сирійської опозиції взяти участь у наступному раунді переговорів з Дамаском.

Учасники переговорів в Астані підтвердили намір продовжувати боротьбу проти екстремістських угруповань "Ісламська держава" і "Аль-Нусра".

Крім того, в спільній заяві трьох країн йдеться, що вони "підтверджують відданість ідеї суверенності і цілісності Сирійської Арабської Республіки як мультиетнічної, багатоконфесійної країни".

Представники сирійської опозиції заявили, що незадоволені підсумковою заявою переговірників, оскільки в ній не йдеться про роль Ірану в сирійському конфлікті.

Переговори в Астані почалися в понеділок вранці в одному з готелів міста, делегація сирійська опозиція сиділа на одній стороні великого круглого столу, урядовці - на інший.

Це перші переговори, на яких делегація сирійської опозиції була сформована виключно з представників збройних груп.

До них приєдналися представники Росії та Ірану, які підтримують режим Асада, і Туреччина, яка підтримує опозицію, а також спеціальний посланник ООН Стаффан де Містура і посол США в Казахстані.